Znacaj arhitektonskih konkursa za razvoj arhitektonske scene u Crnoj Gori

21. jul | 20.30 h | Pjaca od zatvora, Kotor

Učesnici:
Rifat Alihodžić
Anđelka Badnjar
Srđan Marlović

Moderator: Dijana Vučinić

U toku prethodne godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je sedam urbanističko-arhitektonskih konkursa. Dalji kontinuitet nesumnjivo zavisi od procesa u mnogo kompleksnijim okvirima nego što je prva i glavna namjera - razvoj arhitektonske scene. To su prije svega društveni i politički faktori, nepovjerenje u institucije sistema, lične aspiracije arhitekata i sl., što pojedinačno gledano može izgledati marginalno, ali sistemski bitno utiče na utemeljivanje institucije konkursa.

Zbog toga, potrebno je nastaviti razgovor o konkursima, naročito onim čiji su predmet veoma zahtjevne ili osjetljive lokacije. Na upit se mora staviti i model po kojem se mogu i trebaju raspisivati konkursi za unaprijeđenje javnih prostora, devastiranih urbanih sredina i zona u razvoju. Prije svega postavlja se pitanje rezultata koji očekujemo od ovih konkursa, i da li taj rezultat postižemo anketnim, jednostepenim ili dvostepenim konkursom. Ova tema uključuje kompleksan obim objektivnih faktora i problema, koji se kroz konkretne primjere iz prakse mogu detaljno ispitati i dati zaključke i upustva za dalj sprovođenje.

Nasuprot manje ili više diskutabilnih metoda kojima su se realizovali objekti javnog karaktera u Crnoj Gori, postavlja se na ispitivanje i nova procedura realizacije objekata, izborom projekta u procesu u kome se favorizuje upravo kvalitet rješenja umjesto prostih zakona tržišta i robne vrijednosti. Procedura paralelnog raspisivanja konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje i javne nabavke za izradu glavnog projekta je, u jednom dijelu arhitektonske scene, umjesto na podršku neočekivano naišla na nerazumijevanje i neku vrstu zakulisnih spekulacija. Zbog toga je informisanje i precizna analiza ove metode veoma bitno radi njenog daljeg razvoja i unaprjeđenja, jer svi moraju biti aktivni propagatori i nosioci promjena procedura u kojima žele imati učešća.

Takođe, potrebno je pokrenuti i pitanje upravo prava učešća na konkursu, kao i temu anonimnosti odnosno neanonimnosti učešća, koja se u prethodnom periodu aktuelizovala u nezvaničnoj i javnoj komunikaciji. Shvatajući sve specifičnosti male arhitektonske scene kao što je crnogorska, sa mrežom saradnji, mutacija, individualnih i profesionalnih odnosa, moramo otvoriti i pitanje smislenosti i opravdanosti kriterijuma koje nosi konkursna procedura.
Osjetljiva i delikatna koliko jeste, ova tema zahtijeva više od dosadašnje komunikacije: zvanične i nezvanične, otvorene i prenesene, stručne i laičke. Zbog toga, ona traži neodložan razgovor, Prije toga, potrebno je da shvatimo da više nemamo pravo na pasivnost koja ne može unaprijediti našu scenu, a da ne pokušamo dati svoj individualni, subjektivni pa i laički doprinos, iskreno i otvoreno. Nakon prvog okruglog stola koji je organizovan u Hotelu Maestral u okviru FREI-a 2016, drugi će biti organizovan 21. Jula u 20.30 na Pjaci od zatvora u okviru KotorAPSS programa. Svi su pozvani.

O temi: Ana Dobrašinović